Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kötubot 37 – Napi Talmud 951 – Honnan tudjuk a kam lé bederaba miné elvét?

    

Cimkék:               

Mi rabbi Jehuda véleménye a #túsz -ul ejtett nő státusza kapcsán: feltételezi-e, hogy megerőszakolták, amíg fogoly volt? Rabbi Joszi nem ír elő 3 hónapos várási időszakot a #gér vagy felszabadított rabszolga nőnek, azért nem mert feltételezi, hogy a nő használt #fogamzásgátló -t. Honnan tanuljuk a #kamlébederabaminé elvét? A gyilkos semmilyen esetben nem válthatja ki a #halálbüntetés -t #váltságdíj -jal. A kard általi halálbüntetés a nyak elvágásával történik.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/kesuvos-37

—————————————————-

Kötubot (A házasságlevél) – כְּתוּבָּה
A házasságlevél törvényei: mindazon vagyoni és házastársi kötelezettségek, melyek a férjre és feleségre vonatkoznak, akár a házasságlevélben lefektetett feltételek részeként, akár más, külön megállapodás részeként. Ebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a nemi erőszak és az elcsábítás törvényei is. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 112 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #túsz #gér #fogamzásgátló #kamlébederabaminé #halálbüntetés #váltságdíj


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036