Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kötubot 16 – Napi Talmud 930 – A “migu”: “hazudhattam volna nagyobbat..” elve

    

Cimkék:           

Kinek hiszünk, hogy ha vita van a férj és a feleség között a válás idején arról, hogy a szüzeknek járó 200 vagy csak 100 illeti a nőt?
Mikor alkalmazzuk a #migu és a #peseaszár logikai elveit, amelyeknek lényege, hogy “hazudhattam volna nagyobbat is, ha nem mondanám az igazat”.
Kiállítanak-e #bizonylat -ot a #ketuba kifizetéséről?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/kesuvos-16

—————————————————-

Kötubot (A házasságlevél) – כְּתוּבָּה
A házasságlevél törvényei: mindazon vagyoni és házastársi kötelezettségek, melyek a férjre és feleségre vonatkoznak, akár a házasságlevélben lefektetett feltételek részeként, akár más, külön megállapodás részeként. Ebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a nemi erőszak és az elcsábítás törvényei is. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 112 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #migu #peseaszár #bizonylat #ketuba


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036