Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Chágígá 4 – Napi Talmud 771 – A zarándoklat kötelessége alól mentesültek

    

Cimkék:                           

Ki számít #elmeháborodott -nak a jogképes cselekvés szempontjából? Honnan tudjuk, hogy az alábbiak fel vannak mentve a #zarándoklat alól: #nők #kánaánitaszolga #hermafrodita #tumtum #körülmetéletlen #vak ?Honnan tudjuk, hogy tilos #cipő -vel a szentélybe lépni? Az #József és testvéreinek a története a tetteinkkel való Isten előtti szembesülésre is tanít. A #halálangyala is követ el #műhiba -t, úgy hogy valaki “véletlenül” idő előtt hal meg.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/chagigah-4

—————————————————-

Chágígá (Ünnepi áldozat) – חגיגה
A jeruzsálemi zarándokút és a különleges ünnepi áldozatok törvényei: a zarándok égőáldozata, az ünnepi hálaáldozat, a rituális tisztaság és tisztátalanság törvényei, különös tekintettel az ünnepekre, de a hétköznapokra is. Ebben a traktátusban esik szó az Égi Szekérről is. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 27 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #elmeháborodott #zarándoklat #nők #kánaánitaszolga #hermafrodita #tumtum #körülmetéletlen #vak #cipő #József #halálangyala #műhiba


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036