Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Chágigá 10 – Napi Talmud 777 – A Tóra szőrmentén említett szabályai

    

Cimkék:                   

A Tórának vannak olyan szabályai, amelyek csak “szőrmentén” kerülnek említésre, mégis a #szóbelitan egy “egész hegynyi” szabályt tart számon velük kapcsolatban. Ilyen pl. a #fogadalom feloldozása, a #melechetmachsevet azaz a tudatos szombati munkavégzés szemben a #melachasejnacricha fogalmával, vagy ilyen maga a #chagiga áldozat és a #meila vagy a #sliách fogalma és azon belül is, hogy #sliachlidvaravera a szabályszegésnél nem létezik a “képviselés” fogalma.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/chagigah-10

—————————————————-

Chágigá (Ünnepi áldozat) – חגיגה
A jeruzsálemi zarándokút és a különleges ünnepi áldozatok törvényei: a zarándok égőáldozata, az ünnepi hálaáldozat, a rituális tisztaság és tisztátalanság törvényei, különös tekintettel az ünnepekre, de a hétköznapokra is. Ebben a traktátusban esik szó az Égi Szekérről is. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Babilóniai Talmudban 27 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #szóbelitan #fogadalom #melechetmachsevet #melachasejnacricha #chagiga #meila #sliách #sliachlidvaravera


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036