Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bécá 30 – Napi Talmud 635 – Sinuj, változtatás a hétköznapi eljárásokban

    

Cimkék:                 

Annak érdekében, hogy #jomtov napján kerüljük az #uvdindechol hétköznapi jellegű eljárásokat, bizonyos #sinuj változtatásokat kell eszközölnünk.
Ha a köznép feltartozhatatlanul megszeg rabbinikus előírásokat, akkor inkább rájuk kell hagyni és a #figyelmeztetés -ük kerülendő, mint hogy ezek után tudatosan szegjék meg a szabályt. Mások szerint ez még a tórai tilalmakra is igaz.
#mukce -nek számít e a sátor vagy az ünnepi #szukká faanyaga, vagy az egy napra előkészített #etrog ?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/beitzah-30

—————————————————-

Bécá (Tojás) – ביצה
Valamennyi ünnepre és ünnepnapra vonatkozó törvény. Az ünnepnapokon tiltott munkák (és egyéb tilalmak) felsorolása. E traktátus neve eredetileg Jom Tov („ünnep”) volt, s csak később változott meg, a traktátus legelső szava után, Becá-ra. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 5 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 40 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #jomtov #uvdindechol #sinuj #figyelmeztetés
#mukce #szukká #etrog


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036