Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bécá 25 – Napi Talmud 630 – A mohó féktelenség és a rokkantszék

    

Cimkék:               

Miért tanította rabbi Ami, hogy a fogyasztás elott mindenkepp meg kell nyúzni az állatot? A talmud arra következtetésre jut, hogy ez egy #illemszabály, csak úgy mint a többi #mohóság -gal és #féktelenség -gel kapcsolatos tanítás.A #zsidónép harcias lenne a tóra nélkül.#jomtov -kor csak bizonyos korlátozások között lehet a #rokkantszék -et használni.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/beitzah-25

—————————————————-

Bécá (Tojás) – ביצה
Valamennyi ünnepre és ünnepnapra vonatkozó törvény. Az ünnepnapokon tiltott munkák (és egyéb tilalmak) felsorolása. E traktátus neve eredetileg Jom Tov („ünnep”) volt, s csak később változott meg, a traktátus legelső szava után, Becá-ra. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 5 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 40 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #illemszabály #mohóság #féktelenség #zsidónép #jomtov #rokkantszék


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036