Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bécá 17 – Napi Talmud 622 – A szombati ünnepi ámida és a feltételes éruv

    

Cimkék:             

Hogy alakulnak az #ámida áldásai a szombattal egybe eső #jomtov esetén? A #jomtovséniselgalujot kapcsán felmerül, hogy szabad e feltételes módban éruvot csinálni a #tchum -ra, illetve #eruvtavsilin -t?
Mi a háláchá, ha valaki nem csinált eruv távsilint, de mégis főzött, szabad-e enni a főztjéből?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: napitalmud.hu/esemeny/beitzah-17

—————————————————-

Bécá (Tojás) – ביצה
Valamennyi ünnepre és ünnepnapra vonatkozó törvény. Az ünnepnapokon tiltott munkák (és egyéb tilalmak) felsorolása. E traktátus neve eredetileg Jom Tov („ünnep”) volt, s csak később változott meg, a traktátus legelső szava után, Becá-ra. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 5 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Babilóniai Talmudban 40 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #ámida #jomtov #jomtovséniselgalujot #tchum #eruvtavsilin


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036