Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bává Möciá 59 – Napi Talmud 1574 – A szóbeli bántalmazás

    

Cimkék:               

A szóbeli bántalmazás a #bullying nagyon súlyos bűn. Olyan, amiért örök #pokol büntetés jár. Tilos tehát #gúnynév -et használni.
Az ember külön kell hogy ügyeljen hogy ne bántalmazza szóban #feleség -ét és a feleség tisztelete #gazdagság -ot hoz az emberre.
Rabbi Eliezer és a Bölcsek vitájában, hiába volt Rabbi Eliezer mellett az #égihang mégis a Bölcseket követi a háláchá. Ettől függetlenül rabbi Eliezer szégyenének következménye végül Raban Gamliel halálához vezetett.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/bava-metzia-59

—————————————————-

Bává Möciá (A középső kapu) – בבא מציעא

Bává Möciá (A középső kapu) Az üzleti életben felmerülő vitás pénzügyi kérdések; a talált dolgok, letétek, adásvétel, bérlet, zálogadás, munkások és a haszonbérlet vitás kérdései, valamint a kamatokra vonatkozó törvények. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 119 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: [email protected]
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #bullying #pokol #gúnynév #feleség #gazdagság #égihang


 

  Óbudai Zsinagóga Goldberger Leó utca
Budapest, 1036